Филателистът Христо Христов с национално признание
Филателистът Христо Христов с национално признание / Община Силистра

Дългогодишният секретар на филателното дружество в Силистра Христо Христов е удостоен с Почетен медал за заслуги от Съюза на българските филателисти (СБФ). Признанието е получено по време редовното Общо събрание на организацията тази есен.

67-годишният Христов е известен на поколения силистренци като пощальон и запален колекционер. След 44 години служба в силистренската пощенска станция той вече е пенсионер. Но откакто се помни, е силно отдаден на хобито си - събира марки, картички, пощенски пликове, медали, плакети, значки, книги с автографи на автори, вестници, чиито имена отдавна са забравени. Най-голямата му страст обаче остава филателията. Притежава огромна, тематично разнообразна колекция. Излагал е свои експозиции в цялата страна, за чужбина са необходими много средства – уточнява колекционерът. Сред уникалните негови притежания са пликове с печат, свидетелстващ за учредяването на Българския филателистически съюз на 16 юни 1938 година. На марките, с които са облепени пликовете, е изобразен престолонаследникът на царство България Симеон ІІ, година след раждането му. Марките са на стойност 1, 2, 7 и 14 лв. тогавашни пари.

Въпреки възрастта си, Христо Христов продължава своята активна организационна  дейност вече 40 години, от 1971 г. насам. В началото е бил заместник-председател, а после е ибран за секретар на силистренското филателно дружество «Димитър Дончев». Само за последните 5 години – от 2006 до 2011 година – дружеството, съвместно с община Силистра, е организирало множество филателни изложби. Сред тях се открояват юбилейните: «1900 години Силистра» през 2006 –та; «60 години филателно дружество»- 2007-ма; «130 г. от Освобождението на България» - 2008-ма; «130 г. Български съобщения», «130 г. Българска пощенска марка» и «35 години жп-гара Силистра» през 2009-та; «Добруджа – 70 години от присъединяването на Южна Добруджа към България» през 2010 г.; «50 години Гагарин в космоса» и първата филателна изложба «България-Китай» по случай 62 г. Китайска народнарепублика (КНР) през тази година.

За новата 2012 година от СБФ са обещали да финансират издаването на юбилейни пощенски марки и пликове през февруари по случай 125-годишнината от силистренския бунт на офицерите русофили, през юни в чест на 150 години от освещаванетона катедралния храм «Св.св. Петър и Павел» и през юли за 65-годишнината на силистренското филателно дружество «Димитър Дончев» .  Местните филателисти имат планове и за следващите 5 години как да продължат дейността си, разказва Христо Христов. Това включва намерение за повече работа с ученици. По време на националния форум именно от Силистра е дошло предложението за въстановяване на кръжочната дейност в училищата, свързана с изучаването и съхраняването на българската пощенска марка. Силистренското филателно дружество очаква подкрепа за своите инициативи както от националната организация, така от местната власт и най-вече от силистренската общественост, с надежда отбелязва известният колекционер Христо Христов.