Фестивалът Мартенски музикални дни започва на 13 март
Фестивалът Мартенски музикални дни започва на 13 март / снимка:ММД

55-тото издание на фестивала Мартенски музикални дни ще се проведе от 13 до 29 март. Тази година организаторите ще изненадат публиката с нов проект-Мартенски музикални дни Джуниър, насочен към децата и младежите, обясни директорът на фестивала Ива Чавдарова. В рамките му ще бъдат представени четири концерта и постановки:“Майка ми гъската“-пет приказни детски пиеси от Морис Равел, Брас концерт на възглавници в музея, Piano battle-двама пиано шампиони ще се състезават на сцената, и Седемте биг бенд самураи-интерактивен концерт.

 

Сред знаменитостите тази година са Жорди Савал-носител на грами, който за първи път гостува в България, корейският струнен квартет „Новус“, Матиас Гьорне-един от най-търсените баритони в света. Сред познатите имена са Юри Башмет и Московски солисти, „Кремерата Балтика“, Ансамбъл музика нова.

Дебют на българска сцена ще направи Румънският национален симфоничен оркестър. Една от големите кулминации на фестивала ще е постановката на русенската опера „Катерина Измайлова“, която не е поставяна от 50 години. Режисьор е Вера Немирова. Фестивалът ще бъде съпътстван по традиция от Международната музикална академия и от няколко изложби.

Продажбата на билети започва на 1 март, неделя, на касата на операта. Цените са разнообразни, ще има и отстъпки.