Обстановката в Русенско се нормализира след проливните дъждове през последните 24 часа. Между 43 и 50 литра на квадратен метър дъжд се иззипа над крайдунавския град и региона, като имаше селища без ток и други, в които проблемът продължава и в понеделник сутрин.

По данни на дежурните към Областния съвет по сигурност и управление на кризи вече няма населени места без вода или телекомуникации. Без ток обаче още са в Караманово и Пиперково.

Времето остава лошо – жълт и оранжев код за силен вятър и дъжд в част от страната

През нощта, както и в късно в неделя следобед най-засегнати са били жителите в Ценово, Белцов и Джулюница. Там е имало многократно прекъсване на електрозахранването за период от около 6 часа. Това съобщи областната администрация на Русе.

Екипите на „Енерго-Про“ продължават да работят по отстраняване на възникналите аварии по електроразпределителната мрежа в района, причинени от силния дъжд.

На територията на област Русе няма поражения по инфраструктурата. Имало е обаче десетки пречупени клони, които са били навременно отстранени.

Областният управител Драгомир Драганов и неговият заместник Георги Георгиев са в постоянен контакт с всички институции, имащи отношение по възстановителните дейности. Под непрекъснато наблюдение са и водоемите в региона, като за момента никъде няма риск от преливане.

По данни на Хидрометеорологичната станция в региона са паднали между 43 и 50 литра на квадратен метър. Метеорологичната обстановка в региона вече се нормализира, като през следващите два – три дни сутрин ще е сравнително студено. Минималните температури ще са между 5 и 7 градуса. Въпреки това няма опасност от слани.

Зарди силният вятър от 6.00 часа е преустановена работата на фериботната платформа при ГКПП Оряхово, намираща се на българска територия.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на "Дунав мост" при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба. Освен ГКПП „Русе“, шофьорите в региона могат да се насочат и към ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“, ГКПП „Дуранкулак“, ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП „Крушари“.

ГКПП „Кайнарджа“ и ГКПП „Крушари“ са с работно време от 8"00 до 20:00 часа всеки ден, но през тях не се пропускат товарни автомобили. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС