Европейски инвестиции за младежи - тема на дискусия в Силистра
Европейски инвестиции за младежи - тема на дискусия в Силистра / ОИЦ-Силистра

Областен информационен център - Силистра бе организатор и домакин на информационна среща-дискусия с младежки организации за ползата от членството на България в Европейския съюз. Темата „Европейски инвестиции в бъдещето - младежи в движение" събра местните активисти, дори залата за обучения на центъра се оказа тясна за търсещите информация младежи.

В първата част Емилия Петкова, управител на „Европа директно"-Русе, запозна присъстващите с интересни факти около създаването и функционирането на Европейския съюз. Тя припомни и изясни правата и задълженията на европейските граждани, представи информационни мрежи и портали за младите хора в сферата на образованието, доброволчеството, младежките обмени. Гостите изгледаха кратки филми, онагледяващи по ефектен и забавен начин пътя на европейските средства до нас, в колко различни дейности се влагат и в какво се превръщат за крайния ползвател.

Добри примери за Силистренска област са извънкласните дейности по проект „Успех", финансирани чрез оперативната програма „Развитие на човешките ресурси", както и функциониращия отскоро Център за кариерно ориентиране.
Част от мерките на Агенция по заетостта, насочени към безработни младежи, също използват ресурс от Европейския социален фонд - това са схемите „Първа работа", „Ново начало" и „Ново работно място". Представи ги Пламена Христова, началник отдел в Дирекция „Бюро по труда" - Силистра.

Община Силистра също стимулира младежките инициативи - за втора поредна година предоставя възможността на неформални организации да кандидатстват с проектни предложения. Младежи представиха 2 от начинанията, свързани с грижа за околната среда.

В последвалата дискусия участниците изразиха виждания за бъдещото си развитие. Те препоръчаха работодателите да назначават повече млади хора. Според тях младежите имат самочувствие да показват знания и умения, ако им бъде предоставен шанс. Също желаят да участват в обществения живот и в усвояването на европейските фондове - засега чрез малки проекти, а в бъдеще и с по-мащабни дела.

Справка от агенцията по заетостта показва, че към 31.10.2012 г. 780 младежи до 29 години са безработни в Силистренско, което е 21% от общия брой регистрирани. В същото време са стимулирани да наемат образовани млади хора без трудов стаж, които преминават обучение и биват наемани на работа или като стажанти. Националната програма „Старт на кариерата" се финансира от държавния бюджет и е насочена към общинските и областните администрации, които могат да наемат безработни младежи с висше образование. Към момента са назначени 10 лица, а по схема „Ново начало" са започнали работа 70 младежи.

ОИЦ - Силистра е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.