Европейска нощ на учените в университета
Европейска нощ на учените в университета / Дарик Русе, Искра Георгиева

Европейската нощ на учените се провежда в Русенския университет от днес до 23 септември. Две заключителтелни събития организират учените от висшето училище, за да представят резултатите от работата си по проекта. Това е шесто поредно участие на русенското висше училище в европейската инициатива, съобщи проф. Велико Иванов-координатор на проекта за университета.

Днес ще бъде открита постерна изложба, която ще представи сборника „Химия за всеки”, създаден от русенските учени, за да популяризира световни открития на изобретатели и новатори в областта на химията и тяхното използване в живота. Изложбата се открива от 10.00 ч. във фоайето на втория етаж на Учебен корпус 2 на висшето училище и ще продължи до 28 септември.

На 23 септември от 14.00 до 16.00 ч. учените канят колеги и граждани в Научно кафене, за да разкажат за постиженията на Филиал Разград в областта на химията, за нобеловите награди по химия и за «Химията за всеки ден, за всеки дом и за всеки човек». Гостите ще могат да видят и научнопопулярния филм “Приложение на Брауновия газ в икономиката и в индустрията”. Научното кафене ще бъде разположено в зала 2.203 до постерната изложба.