Евродепутат обяви конкурс за ученици от Русенска област
Евродепутат обяви конкурс за ученици от Русенска област / снимка: ГЕРБ

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева обявява конкурс на европейска тематика за три възрастови категории ученици от Русенска област. Темите на конкурса са вдъхновени от идеята 2012 година да бъде провъзгласена за “Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията”.

Децата от 5 до 7 клас ще трябва да направят снимка или илюстрация на тема "Моята приказка за солидарността". Всеки участник ще трябва да опише в кратък текст основната идея на творбата си, т.е. какво разбира под солидарност.
Втората категория обхваща учениците от 8 до 10 клас, които в есеистична форма могат да изразят своите възгледи по темата “Междукултурния диалог в регионите по река Дунав”. Те трябва да опишат своята представа за река Дунав като връзка между различни държави и култури.

Третата група е за учениците от 11 и 12 клас. Те трябва да покажат умения при изработването на мултимедийна презентация до 5 минути на тема “Дунав – реката на обединена Европа”.

При изпращане на творбите трябва да бъдат посочени: трите имена на участника, училище и клас, електронен адрес и телефон за обратна връзка.
Материали ще се приемат до 10 декември на: Европейски информационен център на Мария Неделчева, 7000 Русе, ул. „Райко Даскалов” №2
или на и-мейл: concours@mariya-nedelcheva.eu и mariya.nedelcheva@europarl.europa.eu.

Наградите за класиралите се на първите три места в отделните възрастови категории за 5-7 клас са екскурзия до курортното селище Паничище в Рила планина, а за другите две категории - посещение на Европейския парламент в Брюксел. Предвидени са и три поощрителни награди като техните носители ще участват заедно с Мария Неделчева в честванията на Деня на Европа в София.