Етем остави Хабил още седмица в ДПС
Етем остави Хабил още седмица в ДПС / Дарик радио Русе

Заловеният с подкуп кмет на Ветово Рейхан Хабил остава в редиците на ДПС поне още седмица. Това  реши ръководството на областния съвет на партията на свикано спешно заседание днес. Разискванията продължиха повече от 6 часа. На заседанието присъстаха министърът на извънредните ситуации Емел Етем и депутатът Рейхан Аблеким.

 

„Дали Хабил ще остане член на партията може да реши само общинската структура във Ветово. Това ще стане ясно на заседание на общинското ръководство следващата седмица” заяви пред Дарик Емел Етем. Докато текат следствени действия срещу кмета, длъжността му ще бъде изпълнявана от някой от неговите заместници. По закона за местното самоуправление това може да го реши общинският съвет. И по този въпрос заседание ще има следващата седмица.

 

По средата на дебатите днес, групата от Ветово напусна със скандал, видя репортер на Дарик. Това най-вероятно означава, че партийното бъдеще на Хабил вече е решено, макар и официално от партията да твърдят друго. Междувременно стана ясен и друг проблем.

 

След арестта на Хабил цялата община остава без лекар. От години той е бил единственото джипи в цялата община. Вчера съдът му наложи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Мярката може да бъде обжалвана в 30-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново. „Мораториумът върху продажбата на общински имоти, който искат съветниците от ГЕРБ, ще доведе до неизпълнение на приходната аст на бюджета на общината. По този начин общината няма да може да съфинансира редица проекти и ще е на загуба.” Така областният лидер на ДПС Ферихан Ахмедова коментира настояването на герберите за извънредна сесия, на която да разгледат всички сделки по продажбата на общински имоти, и спирането на сегашните сделки до изясняването на въпроса с Хабил.

 

На днешното заседание хората на Доган разискваха и подготовката за предстоящите парламентарни и европейски избори.