ЕГГЕД вдига цената на билета от 1 август
ЕГГЕД вдига цената на билета от 1 август / netinfo

От 1 август, събота, дружество ЕГГЕД вдига цената на билета за градския транспорт на 90 ст. Повишението ще важи за линиите, обслужвани от компанията: тролейбусните линии 2, 9, 13, 20, 21, 24, 25, 26, 27, 29 и автобусните линии 2а, 3, 4, 6, 7, 11, 16, 19. Поради промяната в цената на транспортната услуга ще има корекция и в цените на абонаментните карти.

Увеличението е мотивирано от няколко фактора, които завишават разхода за обслужването на пътниците: Значително намаляване на пътникопотока, в резултат от задълбочаващата се финансова криза и спирането или намаляването на дейността на много фирми. Повишение на цената на електроенергията за промишлеността, средно и ниско напрежение. При режима на консумация на дружеството, това увеличение води до ръст на разхода с над 7%. Предприемане на мерки за подобряване на комфорта и сигурността на гражданите, както и подмяната на автопарка.

Поради изброените фактори оперативните разходи на дружеството са нараснали с над 10%. От ЕГГЕД заявяват, че въпреки повишението, цената на билета в Русе остава сред най-ниските, спрямо другите големи градове в България.