Един час без такса на Дунав мост в Европейския ден на съседите
Един час без такса на Дунав мост в Европейския ден на съседите / netinfo
Европейски ден на съседите ще се проведе в Русе. Идеята е в продължение на 1 час превозните средства, преминаващи през Дунав мост да не плащат такса.

Координатор за провеждането на инициативата в Русе е фондация “Европейски съседи”, с председатели Ивелина Белчева и Евгени Иванов. "Времето, в което живеем днес е парадоксално. Понякога е по-лесно да общувате с някого на другия край на света, отколкото да поздравите съседа си”, казват организаторите, визирайки немалките такси на граничния пункт.

Събитието се провежда под егидата на Комитета по регионите на Европейския съюз. Тази година денят ще се празнува едновременно от 8 милиона граждани в 800 града на 30 държави.

В 12 часа до пункта на "Пътни такси и разрешителни" от българска страна ще се съберат депутати, представители на местната власт и НПО. От фондацията ще раздадат сертификати за безплатно преминаване на моста, а участниците ще бъдат поканени да платят по една такса от 16 лева за 1 лека кола.

Съмишленици в проявата са БРИЕ, Асоциация "Еврорегион Данубиус", Българо - румънското дружество за приятелство.

От 16 часа във фоайето на Доходното здание ще има изложба на детски рисунки, а отвън кулинарна изложба с вкуснотии от двата бряга на Дунава.

В 17 часа започва концерт с участието на гости от Румъния - Дойна Черня с оркестър, Дуня Паладжану с групата "Йон Виня", група за автентичен фолклор от читалище "Искра" в Борово", детски изпълнения и такива на Общинския духов оркестър. Следва разходка с корабчето "Рожен".