Двуметрово писмо до Султан Абдул Азис предлага Архивът на ЮНЕСКО
Двуметрово писмо до Султан Абдул Азис предлага Архивът на ЮНЕСКО / Дарик Русе, Искра Георгиева

 

20 ценни документа предлага русенският архив на ЮНЕСКО, съобщи началникът му Йордан Борисов. Световната организация събира предложения, от които ще избере най-важните и ценните, за да бъдат включени в програмата „Паметта на света”. Архивът предлага на вниманието на ЮНЕСКО най-стария си документ-наставление на папата към християните в България как да отбелязват празниците си. То е отпечатано в Рим през 1597 г. и оригиналът е при нас.

Друг ценен документ, който има шанс да бъде одобрен е двуметрово писмо до султан Абдул Азис с молба от местните да бъде поставена камбана на църквата. То е писано през 1872 г. Сред предложенията са още акта за раждане на Елиас Канети, географска карта на Дунавския вилает, изработена от немски картографи, вероятно през 1866 г., на восъчна хартия.

Продължава дигитализацията на архива, съобщиха още Йордан Борисов и Надежда Цветкова-специалист по информационните технологии в архивното дело. Към момента са дигитализирани 5000 архивни единици за около 3-4 месеца. Това се случва благодарение на новия скенер А3, предоставен неотдавна на архива. От институцията се надяват на помощта и на младите хора, с които работят по програмата „Приятели на архива”.