Две детски градини в Силистра ще се отопляват с дървен чипс
Две детски градини в Силистра ще се отопляват с дървен чипс / netinfo
До края на седмицата ще завърши доставката на твърдо гориво в общинските подразделения, които се отопляват през зимата с дърва и въглища. През юли и август са организирани и проведени съответните конкурси, а от 6 октомври започна разпределението на заявените количества, съобщи секретарят на община Силистра инж. Людмил Стоянов. Според заявките, изготвени от кметовете, в 18-те села на Силистренска община ще бъдат доставени общо 144 тона въглища и 581 кубически метра дърва.

Ще се застъпят стари и нови горива, тъй като в някои от общинските училища, детски градини, читалища, клубове на инвалида и пенсионера и кметства са ги разходвали пестеливо през миналата зима, подчерта Стоянов.

И резервоарите за течно гориво не са празни. Останали са общо 182 540 литра във всички училища и детски градини, които имат парни инсталации на промишлен газьол. За целия отоплителен сезон ще бъдат необходими още над 700 000 литра, показва справка от общинския отдел „Образование”.

В детските градини „Иглика 2” и „Радост” пък за първи път ще опитат отопление с дървесен чипс. За целта общината купува нови парни котли, но ще запази и старите като резервен вариант. Според експерта по енергийна ефективност в общината Валери Георгиев, разходите за отопление на двете сгради трябва да намалеят три пъти.