Двама германци удостоени с Доктор хонорис кауза на РУ
Двама германци удостоени с Доктор хонорис кауза на РУ / netinfo
Двама германци получават днес почетното звание „DOCTOR HONORIS CAUSA на Русенския университет” на тържествен Академичен съвет. Райнхард Бауермайстер и Хайко Фридрих от Берлин са избрани да бъдат удостоени със званието по предложение на номинационната комисия на университета за техните заслуги за повишаване качеството на обучение в третата степен на висшето образование – докторантурата чрез създаване на първия по рода си Център за подготовка на докторанти. В него ще има всичко необходимо за извършване на задълбочени теоретични изследвания и за подготвяне на дисертацията за защита.

В началото на годината по настояване на Ректора на Русенския университет доц. Христо Белоев Министерството на образованието и науката вдигна стипендиите на докторантите на 450 лв. Това, както и създаването на Центъра за подготовка на докторанти, ще направят докторантурата много по-привлекателна за способните млади хора и така ще допринесе за решаване в рамките на университета на един общ за цялото ни висше образование проблем – застаряването на кадровия научен потенциал.

Райнхард Бауермайстер и Хайко Фридрих имат и други много интересни предложения за съвместна работа – изпращане на младежи от Германия за работа върху дисертационни теми и саниране на общежития.