/ iStock/Getty Images
Петима души са излекувани за последното денонощие
По данни на Регионалната здравна инспекция, за последното денонощие на територията на област Русе са констатирани два нови случая на коронавирус.

Ученикът с коронавирус от Русе имал контакт с 39 души

Става дума за жена на 34 години от Русе и 10-годишно момче от Сливо поле
. Жената е в добро общо състояние и без сериозни оплаквания, като за момента се намира под домашна изолация.

По данни на общо практикуващия лекар на 10-годишното дете, то е хоспитализирано в Университетска болница „Света Марина“ във Варна, като момчето не е посещавало училище от началото на учебната година. Оказва се, че детето е контактно на майка си, която е била диагностицирана с коронавирус, но жената вече е излекувана.

Що се касае до вчерашния случай на момче от МГ „Баба Тонка“ с положителен PCR тест за коронавирус, то продължава провеждането на епидемиологично проучване. До момента са установени 39 контактни лица.

От страна на Регионалната здравна инспекция е връчено предписание на директора на училището за предприемане на всички необходими противоепидемични мерки в гимназията. 

От началото на пандемията диагностицираните с COVID-19 в областта станаха 379 души, като понастоящем активните случаи са 57. От тях 21 са на болнично лечение, а 36 са под домашна изолация.

Ученик от русенско училище е с COVID-19, под карантина - целият клас

От активните случаи 46% са мъжете, а жените са 54%, което като бройка е съответно 26 и 31. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията. 217 са жените, а мъжете са 162-ма, което в проценти е респективно 57% и 43%.

За изминалите 24 часа има и още петима излекувани пациенти, което означава, че от началото на пандемията излекуваните от COVID-19 в Русенско са вече 302.

Областният оперативен щаб е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона.