Дуросторум-Дръстър оживява през „Нощта в музея”
Дуросторум-Дръстър оживява през „Нощта в музея” / Археологически музей-Силистра

„Оживяване на Дуросторум-Дръстър" е един от проектите, които ще бъдат представени в Археологическия музей в Силистра по време на европейската инициатива „Нощ в музея", тази вечер от 19.30 ч.

Пътуването към славното историческо минало, 1 900 години назад, ще се осъществи с презентации, филми, книги, възстановки. Музейни работници ще покажат нови факти от двореца на хан Омуртаг на брега на Дунава, макет на Средновековен Дръстър в мащаб 1:100 и римска колесница в реални размери.

Доростолският митрополит Амвросий ще представи най-новата книга на историка Георги Атанасов „345 раннохристиянски светци-мъченици от българските земи І-ІV в.", както и последни открития за образа и мартириума (гробница на светец, загинал като мъченик за вярата) на Св. Емилиан Доростолски". Ще бъдат прожектирани филми за тракийското скално светилище до силистренското село Стрелково и за патриаршеската столица Дръстър.

„Нощта в музея" е избрана и за официалното откриване на новия информационен терминал в Археологическия музей, изработен по проекта „Истър-Понтика".