Дунав продължава да се покачва. Русе и Силистра вземат мерки
Дунав продължава да се покачва. Русе и Силистра вземат мерки / Искра Георгиева Дарик радио-Русе

С 24 см. се е покачило нивото на река Дунав през последното денонощие. При Русе днес то е 677 см. Покачването ще продължи и в следващите дни, като се очаква в четвъртък то нивото да мине седемте метра. Указания за денонощно наблюдения на нивата на реките са изпратени до всички кметове в Русенска област.

Градоначалниците, през чиито общини преминават реки, трябва да са в готовност за прилагане на плановете при наводнения. Осигурена е координацията за набавяне на чували и инертни материали при възникване на необходимост, съобщиха от областната администрация в Русе.

Реките Бели, Черни и Русенски Лом отбелязват застой или леки повишения на места, но към момента няма заплаха от разливи. Язовир Баниска се изпуска контролирано, като количествата са минимални.

Започнаха проверки за състоянието на 59-километровите диги по дунавския бряг и в Силистренско, съобщи директорът на Гражданска защита Тодор Димитров. Преди две седмици са изпратени предупредителни писма за превантивни мерки до кметовете на общини с излаз на река Дунав. Особено внимание ще бъде обърнато на критичните участъци край селата Айдемир, Нова Черна и Малък Преславец.

През 2006 година, когато реката достигна рекордните 9 метра,  населението бе реално застрашено, а село Малък Преславец остана откъснато за няколко дни. Нивото на река Дунав при Силистра достигна 641 см, показват данните на Агенцията за поддържане и проучване на плавателния път. Прогнозите на специалистите са до 4 март водният стълб да отчете 686 см. При 680 см в района се въвежда първа степен на готовност „Повишено внимание”. За Силистра критичното ниво е 785 см.

Шест от островите в района вече са под вода. Залети са и някои ниски части по крайбрежието на селата Пожарево и Ветрен.