Дружество Канети готви изложба с предмети от социализма
Дружество Канети готви изложба с предмети от социализма / netinfo

Международно дружество „Елиас Канети” удължи срока за събиране на предмети от социализма. Русенци могат да предоставят всичко, което считат, че е символ на отминалото време до 13 часа утре в дом „Канети” на ул.”Славянска 12 /срещу БРП/.

Събират се най-различни предмети: от чавдарски и пионерски връзки и ученически униформи, през радиоточки, грамоти, комсомолски книжки до стара техника, амбалаж и опаковки - всичко, с което свързваме действителността и ежедневието си от преди две десетилетия, когато неизменната закуска беше баничка и боза, а едни от най-популярните напитки – лимонада и алтай.

Вещите ще послужат за основа на изложба, посветена на 20-годишнината от промените през 1989 година. Те ще бъдат подробно описани и след края на акцията всичко ще бъде върнато на собствениците, уточняват организаторите. Изложбата под надслов „Демокрацията като фасада? България 20 години след промяната” ще се открие на 19 октомври от 18 ч на първия етаж в дом „Канети”.Успоредно на втория етаж ще бъде показано произведението на художника Атанас Тотляков от Велико Търново. Инсталацията му (винил, акрил, видео) е озаглавена „1989-2009. Сбогом и благодаря за митницата”. В центъра ще има визуализация на важни и значими думи и изрази, придружаващи промяната, като:, стена, желязна завеса, демонстрация, тиха революция, промяна, „Ние сме народа” и други, разкриват организаторите.
След откриването на изложбата ще има литературно четене от последната книга на Илия Троянов и Юли Це „Посегателство над свободата. Истерия за сигурност, надзорна държава и ограничаване на гражданските права”.