Древни светини от Йерусалим пристигнаха в Силистра
Древни светини от Йерусалим пристигнаха в Силистра / netinfo

Икона на светците Константин и Елена, с вградена част от Христовия кръст, посрещнаха стотици поклонници и архиереи тази вечер в Силистра. Свещеници от Витлеем и Самария придружават светините. За събитието в града пристигнаха също Варненският митрополит Кирил и епископите на съседните румънски окръзи Кълъраш и Тулча.

До катедралния храм „Св.св. Петър и Павел" светините бяха отнесени с литийно шествие. Духовници от България, Румъния и Палестина заедно отслужиха молебен и водосвет. Иконата със Светия кръст е положена в специално изработена рамка, украсена с бели и червени карамфили. До 30 юни тя ще остане в силистренския храм за поклонение и упование на вярващите. После ще гостува в градовете Тервел, Велико Търново, Монтана и Видин.

Първите, докоснали реликвата от Йерусалим, се помолиха за здраве.

Светините са в България по молба на Доростолския митрополит Амвросий за храмовия празник на 152-годишната катедрална църква в Силистра, който ще се чества на 29 юни, Петровден. Пътуването им е благословено от духовния водач на Йерусалим и цяла Палестина Теофил ІІІ и от българския патриарх Максим.