Дом Монтесори и център Стаси отварят врати на 14 април в Русе
Дом Монтесори и център Стаси отварят врати на 14 април в Русе / Дарик Русе, Искра Георгиева

Първият в града Дом Монтесори и първият Детски занимателен център по Валдорфска педагогика „СТАСИ” ще заработят в Русе от 14 април.  Дом Монтесори предоставя възможност за деца над 3 години да се обучават в специално подготвена среда, която наподобява семейния дом. Групите, които ще се сформират, ще са до 6 деца, като общият капацитет е 24 деца. Ще има възможност за почасова грижа за малчуганите, както и за целодневно обучение от 8 до 20 ч. Записванията вече са започнали, съобщи основателят на центровете Мариана Маринова.

Обучението е по популярната и доказала се в цял свят Монтесори методика. Това е един революционен метод, изследващ и поддържащ естественото развитие на децата (надарени, слепи, умствено изостанали, бедни, богати). Децата развиват креативност, умения за разрешаване на различни проблеми, развиват критическо мислене и умения за оптимално разпределение на времето, за да могат след това като пълноценни личности да внесат своя принос към обществото и околната среда. Основният принцип на системата Монтесори е свободата и личният избор на детето. Когато на детето се даде възможност да избира и да вижда резултата от избора си, неговото самочувствие и увереност се повишават и помагат на детето да е по-уверено, щастливо и независимо. Девизът на педагогиката на Монтесори е „Помогни ми да се справя сам!“.

В основни линии тя се основава на доверието в децата, на Отделно от това, Детски център “СТАСИ” ще подпомага детското развитие и самоусъвършенстване по Валдорфска педгогогика. Включени са различни арт-занимания -  музика, рисуване и приложни изкуства, чрез които децата ще отварят сетивата си и ще се обучават чрез изкуство. Уникалната среда в Детски център „СТАСИ” стимулира за много игри, творчество и учене без усилие. За децата ще се грижи екип от 6 човека, като ще се канят и външни специалисти и експерти.

Екип от дипломирани психолзи и педагози ще се грижат за детското развитие и възпитание. За родителите на децата са предвидени обучения в позитивно родителство и безплатни психологически консултации.

 

Дом Монтесори и Детски център “СТАСИ”  нямат аналог в града и са първите, които ще прилагат обучителните методи Монтесори и Валдорфската педагогика. Центрове Монтесори  в страната има единствено в София, Пловдив, Бургас и Варна.