До 2 седмици съдът решава дали има конфликт на интереси при д-р Т. Константинова
До 2 седмици съдът решава дали има конфликт на интереси при д-р Т. Константинова / Дарик Русе, архив

В 14-дневен срок състав на Административния съд на Русе ще се произнесе по делото за конфликт на интереси при д-р Теодора Константинова. Процесът започна след гласуването в Общинския съвет за увеличаване капитала на русенската болницата. А съдът беше сезиран от Комисията за установяване на конфликт на интереси /КУКИ/ към местния парламент.

В хода на днешното съдебно заседание прокуратурата обяви, че няма конфликт на интереси при д-р Константинова.

През ноември 2010 г. общински съветници подкрепиха предложението държавата да придобие близо 67 на сто от МБАЛ за сметка на дяловете на общината. Д-р Теодора Константиновяа бе един от общинските представители в Общото събрание на болницата. Тя заяви, че ще гласува “за” и ще изпълни волята на мнозинството, но по време на дебатите се противопостави на искането за увеличаване капитала на здравното заведение. Председателят на Общинския съвет доц. Васил Пенчев и управителят на МБАЛ-Русе д-р Минчо Вичев на пресконференция през ноември се обединиха около становището, че акушер-гинеколожка се е обявила против, за да защити лични интереси. Последва жалба на доц. Пенчев срещу д-р Константинова в КУКИ.

Относно увеличаването на капитала на болницата общинските съветници в Русе гласуваха на три пъти през 2010 г. През май те се обявиха против увеличаването. Това се повтори и през ноември, но същия месец беше насрочена извънредна сесия, на която все пак се прие дяловият капитал на държавата в болницата да е 67%, а на Община Русе - 21%.