Днес на Мартенски музикални дни...
Днес на Мартенски музикални дни... / снимка:ММД

Днес от 19 ч. любителите на музиката ще имат възможност да се срещнат с един от най-талантливите възпитаници на Националното училище по изкуствата в Русе – Евгени Божанов. Пианистът, определян с изключителни суперлативи на няколко континента, се връща в родния си град, за да зарадва русенската публика с поредното си участие на фестивала „Мартенски музикални дни“ и с една забележителна програма, включваща две от най-проникновените клавирни сонати на Шопен и прочутия Валс на Равел.

Международната кариера на Божанов започва с безспорни триумфи от редица престижни конкурси. Сред многобройните награди, които получава, се откроява Втора награда (при неприсъдена Първа) от Святослав Рихтер в Москва (2008) и Втора награда на международния конкурс Кралица Елизабет в Белгия (2010). През сезон 2011/12 дебютира в залата на Берлинската филхармония, във Виенската Музикферайн, Роял Фестивал Хол в Лондон и Тонхале в Дюселдорф. Изнася концерти в Милано, Мюнхен, Стокхолм и др. Прави голямо турне в Япония, последвано от множество рецитали по цял свят.

Също днес започва и най-новото в програмата на фестивала „Мартенски музикални дни“ - за първи път специално внимание ще бъде обърнато и на най-малките с паралелната програма МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ ДЖУНИЪР – пилотен проект на Община Русе в партньорство с Фондация „Америка за България“.

Събитията от програмата за деца започват от 13 ч., в Доходното здание, където Венцислав Благоев JAZZTET и Биг Бенд Русе канят малчуганите на среща със Седемте Биг Бенд Самураи. Програмата обещава среща и с именити български джаз музиканти, сред които саксофонистът Петър Момчев, пианистът Теодор Петков, Димитър Карамфилов – контрабас, Стефан Кожухаров – ударни, Цветан Троянски – тромбон и китаристът Димитръ Благоев. Един интерактивен концерт, забавен диалог с младата публика и вълнуваща среща с популярни джазови пиеси от ерата на Глен Милър, Каунт Бейзи и Дюк Елингтън. Един концерт – провокация, в който малките ще могат да се качат на сцената и да се присъединят към Самурайския биг бенд на Венци Благоев. В ролята на атрактивния медиатор между музикантите и детската аудитория ще е актрисата Василия Дребова.