Днес е денят на метеоролога
Днес е денят на метеоролога / снимка:infobulgaria.info

Днес е професионалният празник на метеоролога, който се отбелязва всяка година след Деня на водата. По този повод директорът на дирекция „Хидрология и Хидрометеорология“ към ИАППД инж. Константин Ялъмов поздравява всички свои колеги.

От 50-те години на миналия век всеки ден звучи бюлетина за река Дунав по БНР, който се съставя на база ежедневни метеорологични и хидроложки наблюдения в станциите в Ново село, Лом, Оряхово, Свищов, Русе и Силистра към ИАППД. Наблюденията на състоянието на Дунав ни дават възможност да предупреждаваме корабоплавателите и населението за опасности от щормови явления, заяви инж. Ялъмов.

Първите метеорологични наблюдения от нов тип по нашите земи, за които имаме запазени материали, датират от 1860 г. Те са правени в Австро-унгарското консулство в Русе посредством първата станция по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена за обслужване на корабоплаването по р. Дунав, в която се помествали барометър и термометър. Хидрологичните наблюдения започват 10 години по-късно, като първата станция е открита на р. Дунав в Русе.