Дискусията 25 години по-късно стартира от Русе
Дискусията 25 години по-късно стартира от Русе / netinfo
Дискусията "25 години по-късно" стартира от Русе
75646
Дискусията "25 години по-късно" стартира от Русе
  • Дискусията "25 години по-късно" стартира от Русе

Публична дискусия „25 години по-късно“ се проведе в Русе. Срещата събра три поколения русенци, сред които и участници в първите екопротести в дунавския град от преди 1989 г. Гост на събитието бе министърът на образованието Румяна Коларова. Дискусията се организира от Президентството, Атлантическия клуб. Инициативата се финансира от фондация „Фридрих Науман“.

Участници в дискусията станаха хора от различни поколения, с различни професии, но с активна гражданска позиция. Инициативата стартира от Русе, където започват първите граждански протести преди 89 г. Русенци излизат пред сградата на Партийния дом на 28 септември 1987 г., протестирайки срещу хлорните обгазявания на града. Модератор на срещата днес бе журналистът от Дарик радио Кирил Вълчев.

В дискусията участва и министърът на образованието Румяна Коларова. Преди срещата тя коментира пред журналисти темата за образованието и прехода. Доц. Коларова заяви, че в тратегията за висшето образование е включена група от мерки, насочени към завършилите у нас да останат в България и към привличането обратно на младите хора с авторитетни дипломи от световно признатите  академични центрове.

Организаторите планират публичната дискусия „25 години по-късно“ да се състои на още четири места в България.

Чуйте повече в прикачения файл: