Директорът на Данубиус Лили Ганчева ще участва в международен форум
Директорът на Данубиус Лили Ганчева ще участва в международен форум / снимка:Областна администрация

Изпълнителният директор на „Асоциация Еврорегион Данубиус” Лили Ганчева  получи покана да участва в Международен форум на тема „Преминаване на границите: най-добри практики на трансгранично сътрудничество в рамките на Дунавския регион”.

Събитието е организирано от Централната европейска служба за трансгранични инициативи съвместно с Асоциацията на европейските погранични региони (АЕBR). То ще се проведе на 26 февруари във Френския институт на унгарската столица Будапеща. Основните участници във форума са членовете на Асоциацията на европейските погранични региони (АЕBR), които ще се фокусират върху обмена на опит, обсъждането на съществуващите пречки и практическите решения за тяхното преодоляване.

Целта е да се подобри сътрудничеството между хората, населяващи цялото протежение  на дунавския басейн. Предвидени са три работни сесии. Едната от тях ще бъде ръководена лично от Генералния секретар на АЕBR  Мартин Гилермо Рамирес.  След сесиите ще бъдат организирани няколко работни срещи за потенциални проектни партньорства по следните теми: „Трансгранично здравеопазване”, „Въпроси на труда и миграцията” и „Иновации в трансграничните региони”.

Асоциация „Еврорегион Данубиус” е член на АЕBR от 2005 година. Опитът й в трансграничното сътрудничество между България и Румъния отдавна е известен на ръководството на АЕBR. То е проявявало интерес към дейността на българо-румънския еврорегион в областта на здравеопазването, извънредните ситуации, университетското образование и земеделието. В момента АЕBR обединява 182 региона, представлява ги  пред европейските институции и разработва съвместни проекти по различни програмите на ЕС.

Основни моменти в нейната дейност са: разработване и прилагане на трансграничното сътрудничест; идентифициране и анализ на проблемите по вътрешните и външните граници на Европейския съюз; изготвяне на предложения за решаване на съществуващите проблеми; по-нататъшното развитие на концепциите и методите за трансгранично сътрудничество; помощ в създаването и развитието на нови еврорегиони и други трансгранични структури; координация и формулиране на общите европейски интереси на всички гранични райони и др.