Детска нощ в русенския музей
Детска нощ в русенския музей / DarikNews, архив

Детска нощ в музея ще се проведе от 17 до 21 ч. днес в русенския музей. Входът е  свободен за всички организирани събития.

Програмата ще започне с музикално изпълнение на солисти от детска вокална група „Слънце“ с ръководител Наталия Константинова и игри от Граовско на фолклорен танцов ансамбъл „Здравец“, с ръководител Димитър Донев, към ОбДЦИК – Русе.

Работилница за хартиени чудеса ще предложи сдружение „Еквилибриум“ от 17.30 до 19.00 ч., в която участниците ще изработват от хартия собствени картини и изделия като използват декоративните техники „квилинг” и „торцевание“. Забавлението ще продължи с „обличане“ на децата в историята – с ризници, шлемове и щитове от римско време. А като млади археолози, те ще могат да направят своите първи разкопки в двора на музея чрез събитието „По стъпките на археолога“.

Лапидариумът ще се превърне в състезателно поле за всички, които желаят да се включат в „Игра на комети“ - летящи топки с опашки от 18.30 ч.

В 19.00 ч. музеят ще бъде сцена за малки и млади актьори в театрална лаборатория, с участието на ученици от Театрална студия към ОУ „Любен Каравелов“ - Русе. За по-големите, от 20.00 ч., Детска нощ в музея ще предложи образователната игра „По Дунавския Лимес“, като ги разведе из залите на музея и ги запознае с римското наследство в Североизточна България.

Инициативата Детска нощ в музея се провежда за пета поредна година в Русе. Събитията се реализират в рамките на проект „Музеон – храмът на музите“ на сдружение „Приятели на музея – Русе“, с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.