/ Медика
Тема III - „Етапи на детското развитие“ от поредицата „Родителско кафе“ на Лечебни заведения „Медика“ събра десетки родители. Лекторите – Венета Венкова – психолог и Силвия Пасева – логопед запознаха гостите с интересните моменти в детското психично и речево развитие. Понякога до такава степен се задълбочаваме в етапите на бременността, че оставаме неподготвени за случващото се след чудото на раждането.

Първата част от лекцията започна с поставяне на въпросите, на които всеки търси отговор „Как най-успешно да се справя с отговорната задача да съм родител?“ и „Добре ли се развива детето ми?“.

Специалистите от Логопедични центрове „Медика“ дадоха и практически съвети за общуване с децата през определените периоди от израстването им: - Оставете детето между 1 и 2 години на спокойствие да събаря току-що построеното, назовавайте предметите, показвайте му какво правят, бягайте и лудувайте сред природата! Нека това забавление да премине в режим на „наглеждана свобода”, когато детето стане на 2 години!

В началната училищна възраст /между 7 и 10 години/ бъдете подкрепящи - не максималисти! Ако детето използва поведението, за да получи контрол или да привлече вниманието ви, ефективен отговор би било въздържането на внимание. - Не забравяйте „Обичам те!”, „Подкрепям те!”, „Вярвам в теб!” в тийнейджърската възраст. Помислете над фактите – „Моето дете не е моя собственост“ и „Моето дете не е мен“. - Има само две абсолютно трайни неща, които можем да завещаем на децата си - едното са корени, а другото криле!

Родителско кафе
Медика

Разискан бе и въпросът за етапите на речевото развитие. Логопедът Силвия Пасева разясни в каква възраст какво трябва да се очаква и какво да се изисква от детето. Също така даде насоки как да се различат СОТ /специфични обучителни трудности/, свързани с езикови и познавателни способности за пълноценно научаване на нова информация.

Това провокира редица въпроси от страна на родителите. Предвид обширната тема и активното участие на родителите в дискусията, кафето продължи повече от очакваното. Не само родителите се чувстваха комфортно в Детския отдел на Регионална библиотека “Любен Каравелов”-Русе, а също така и малчуганите. Уютната обстановка, придружена с много забавления за децата предостави идеална възможност на майките и татковците да се насладят на лекцията.

Обявена бе темата на сбирката за идния месец „Балансираното хранене на децата“ с лектор – лекар специалист по гастроентерология и диетика. За повече подробности относно следващата лекция от поредицата „Родителско кафе“ следете медиите, които в годините се доказаха като изключителни медиатори за това , информацията да достига адекватно и навреме до широката общественост и фейсбук страницата на УМБАЛ "Медика Русе".