Деца от Комплекса за социални услуги почиват в Писанец
Деца от Комплекса за социални услуги почиват в Писанец / снимка:КСУДС

Петнадесет деца, с които работи Центърът за работа с деца на улицата, се радват  на гостоприемството на вила „Слънчево“ в с. Писанец от 29 юли до 1 август. На същото място по-рано това лято отседнаха и децата с увреждания от „Розовата къща“. Сега малчуганите получават тази ваканция сред природата като част от лятната програма на Комплекса за социални услуги за деца и семейства.

В Писанец те съчетават полезното и забавното прекарване, като обогатяват знанията си за природните забележителности,  местните традиции и обичаи, легенди и митове. Програмата им включва още теми за опазване на околната среда, изграждане на навици за самостоятелност и увереност в условия, различни от домашните, развиване на практически умения, които повишават личната независимост и увереност - приготвяне на храна, подготовка на личен багаж и екипировка, почистване на стаите и мястото около базата и др.

Лагерът е практическо приложение на концепцията на Сдружение „Еквилибриум“, което администрира комплекса в партньорство с Клуб „Отворено общество” - Русе, за учене чрез преживяване и осмисляне на личния опит.