"Еквилибриум" вкарва природата в пространствата на центъра
"Еквилибриум" вкарва природата в пространствата на центъра / Дарик Русе
Първия в България интерактивен център „В света на ранното детство“ беше открит днес от сдружение „Еквилибриум“. Той е изграден в подкрепа на родители, педагози и социални работници и се помещава в жилищна кооперация – партер на ул. „Доростол“ №22 до ОДЗ „Слънце“ Русе. На откриването днес присъстваха партньори на организацията от Шотландия, Швеция и Дания, които представиха иновативните подходи,които ще бъдат използвани в новия център.

Интерактивен център за деца и родители откри "Еквилибриум"
Дарик Русе

Център „В света на ранното детство“, който открива сдружение „Еквилибриум“ в Русе представлява място за срещи на семейства с малки деца до 7 години в неформална среда, в която ще се демонстрират иновативни методи. Центърът ще е отворен от 9 до 18 ч. всеки ден, а вероятно и в събота от 9 до 12 ч. Засега няма ограничения, но ако дойдат много хора наведнъж, ще бъде направен график, обясни Галина Бисет от сдружението. На място ще има и специалисти, на които посетителите ще могат да зададат въпроси, ще могат да ползват и литература, закупена за центъра. Заплащане в класическия вид няма да има, но екипът ще е благодарен на дарения, според възможностите на хората, за да може центърът да функционира нормално. 

Интерактивен център за деца и родители откри "Еквилибриум"
Дарик Русе

Новаторството на сдружение „Еквилибриум“ е, че вкарва природата във вътрешните пространства - Семейният центърът за ранно детско развитие е изграден изцяло с природни материали. В него хората работят, децата играят, родителите и възрастните също играят в една природна среда, а със звук и светлина се постигат различни усещания за различни пространства, за различни сезони. Това е и учебна среда за възрастни, които са родителите или специалистите.

Интерактивен център за деца и родители откри "Еквилибриум"
Дарик Русе