ДДС може да бъде намалено на две стъпки с по 1%
ДДС може да бъде намалено на две стъпки с по 1% / снимка: Дарик радио - Русе, Галина Тодорова
ДДС може да бъде намалено на две стъпки с по 1%
51146
ДДС може да бъде намалено на две стъпки с по 1%
  • ДДС може да бъде намалено на две стъпки с по 1%

През месец май ще се решава с колко и кога да бъде намален ДДС, каза в град Бяла, Русенско, министърът на финансите Симеон Дянков. По думите на вицепремиера най-добре е данъкът да се намали на два пъти с по един 1%, т.е. от 20 на 19 процента и от 19 на 18 процента.

За намаляването на ДДС ще се решава въз основа на финансовите резултати от началото на годината, обясни Дянков: "Чухте и че премиерът каза, че подготвяме такава промяна. Обикновено всички промени в данъчни закони стават с приемането на всеки следващ бюджет. ДДС е малко по-различен данък, заради това, че е главно върху вътрешната консумация, така че такава промяна може и да стане преди закона за държавния бюджет, още тази година".

За първите два месеца на година резултатите са добри, имаме преизпълнение от 200 млн. лева, каза министърът на финансите.

На въпрос дали смята, че трябва да бъде сменен министърът на здравеопазването Стефан Константинов, Дянков отговори, че това ще стане ясно до края на следващата седмица. "Това е политически въпрос, така че изпълнителна комисия ще се срещне в края на идната седмица, да се отчетат и резултатите от намаляването на някои от цените на лекарствата. Мога да кажа, че аз като управленец, който се занимавам от доста време с ръководене на екипи, в момента, в който един ръководител почва да обвинява подчинените си, че те са виновни за нещо, вече възниква въпросът какъв управленец е самият той", заяви вицепремиерът.

Министърът на финансите Симеон Дянков бе официален гост на откриването на петролна база в Бяла. Тя се намира на главния път София-Русе и разполага с 4 резервоара по 3500 куб. метра. В тях ще се съхранява дизелово гориво от фирми, вносители на петролни продукти и задължени по Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти да поддържат резерв. Вече е сключен и договор с "Ромпетрол" за съхранение на негови горива.

Базата има изградена ж.п. връзка за разтоварване на цистерни с дизелово гориво чрез помпи, инсталация за биодизел с 50 куб.метра резервоар със скид за смесване на горивата и автоестакада за товарене на автоцистерни. Прехвърлянето на гориво между резервоарите, товаро-разтоварните дейности и смесването с биодизела се извършват автоматично. Базата е лицензирана от Държавен резерв и Агенция Митници, с която е свързана онлайн и предава в реално време данни за количествата влизащи и излизащи от нея горива.

Инвеститорът - фирма "Джи Ти Ей Петролиум" ООД, е създадена през 2009 г. с капитал 2,8 млн. лева специално за изграждане на петролната база в Бяла. В дружеството съдружници с по 50% от капитала са "Ирис" АД и Теодора Попова. Управители са Ростислав Димитров и Теодора Попова. Основен изпълнител на проекта е "ПМУ"- гр. Бургас, а подизпълнител е русенската "Астра 8".