Данъчни подгониха търговците със съмнителни обороти
Данъчни подгониха търговците със съмнителни обороти / netinfo
Русенски бар е реализирал оборот от едва десет лева дневно. Това установи проверка на данъчните. Случаят е уникален за град Русе, съобщават от НАП. По този начин собственикът на заведението е укривал голямо количество ДДС.

От приходното ведомство са започнали масови проверки за сравняване на реалните доходи на русенските заведения и магазини, и тези които търговците декларират. В много случаи се оказва, че реалните продажби не се отчитат.

Собствениците се оправдавали, че разсеяните сервитьори забравяли да занесат на клиентите касовата бележки или пък, че продавачките пропускали да им я подадат, за да не бавят опашката.

Във всички случаи обаче, „разсеяните” служители получават глаби, а в търговските обекти се описват стоковите наличностите, за да се установи дали е платен дължимият данък добавена стойност. Контролът по издаването на касови бележки ще продължи с ежедневни наблюдения до реалната промяна на оборотите в търговските обекти, заканиха се от НАП.

Контрольорите преимуществено ще проверяват фирми, които декларират ДДС за внасяне в нисък размер, необичаен за реализираните от тях обороти. Ще се разшири обхватът на наблюденията, като се включат обекти, които предлагат специализирани услуги и стоки за потребление - фирми за изработка на дограма, мебели и др.