Честит празник, русенци!
Честит празник, русенци! / Дарик Русе

Днес е официален празник на гр. Русе. Денят съчетава в себе си и честването паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Освен това 6 май се чества като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

В Русе празникът започва със света литургия в храма "Свети Георги" от 9 часа. В 11.30 от Паметника на свободата тръгва Литийно шествие с частица от мощите на Св. Георги. В същия час в сладоледения салон на ул. "Борисова" започва детски празник "Аз обичам моя град", организиран от Общинския детски център за култура и изкуство. В 12 часа пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война ще се проведе тържествена церемония по повод Деня на храбростта и българската армия, а в 18 часа на площада пред Общината е началото на концерта на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

Също в 18 часа започва спектакъла "Полковникът птица" от Христо Бойчев, представен от Драматичен академичен театър "Максим Горки", гр. Самара, Русия. Той гостува по покана на русенския театър специално за празника на града. В
20.30 ч. на централния градски площад русенци и гостите на града ще забавляват Фамилия "Тоника"/при лошо време концертът ще бъде в  Пленарна зала/.