Центърът за кариерно развитие на 1 година
Центърът за кариерно развитие на 1 година / Дарик Русе, архив

Центърът за кариерно ориентиране в Русе навърши една година от основаването си. Той е осъществен по проект на МОН „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Целта на проекта е създаване на система за кариерно ориентиране в училищното образование за постигане на съответствие между националната и европейската политика в областта на ориентирането през целия живот.

Екипът на ЦКО с нови и атрактивни методи запознава ученици от I до XII клас със света на професиите. Чрез обучителни и ролеви игри, мултимедийни презентации, решаване на казуси, дискусии и форуми децата  и младежите развиват своите умения за себепредставяне, себепознание и самооценка. Те научават как да планират свободното си време, как да вземат правилни решения, как да избегнат грешки при избор на училище, образование, професия. С интерес участват в дискусии като Съществуват ли полови стереотипи при избора на професия, Лесно ли е да успееш в света на труда, Как да се справя с конфликт на работното място. Най – активни са в училищните форуми, организирани на различни теми: Необходими професии, Професиите в моя град, Интервю с родител, Преди да взема решение, Моят избор и др.

ЦКО – Русе работи с учениците от област Русе, като от ЕОУП е определен план за изпълнение на индикаторите по проекта. От съществуващите 73 училища в област Русе по проекта до момента са организирани обучения в 57 училища – от тях 32 в град Русе и 25 в областта. Общият брой на учениците, участвали до момента в обученията на ЦКО – Русе, са 9 805. Предвидено е до края на проекта да бъдат обхванати по плана за областта 15 183 ученици.

Кариерните консултанти подкрепят и съдействат на училищните психолози, класните ръководители и педагозите по проблемите на кариерното ориентиране на учениците. ЦКО – Русе успешно си сътрудничи с местни НПО, работодатели и др. – Комплекс за социални услуги за деца и семейства, Регионална библиотека, Дирекция „Бюро по труда”, Русенски университет. Освен ученици, ЦКО информира и консултира родители, педагози, граждани, представители на местния бизнес.

Всички кариерни консултанти са сертифицирани  по международната програма за кариерни консултанти Global Career Development Facilitator – GCDF.