Центърът за кариерно ориентиране поСреща бъдещето
Центърът за кариерно ориентиране поСреща бъдещето / снимка: ЦКО-Русе

Центърът за кариерно ориентиране в Русе участва в Европейска нощ на учените 2016 – събитие, което се проведе едновременно в 14 държави и повече от 200 града в Европа на 30 септември. Дейностите на кариерните консултанти от центъра бяха обвързани с един от акцентите на Нощта – Срещи с бъдещето.

На техния щанд се презентирахапрофесии на бъдещето. Например през 2030 г.ще бъде най-обикновена и широко разпространена работата на универсалния техник, създателя на 3D принтирана храна, реозенелитея, терапевта за края на живота. А в близките 5 години проучванията сочат, че необходими и търсени ще са професиите химик, физик, биоинженер, соларен техник, медицинска сестра, учител, лекар, готвач, продавач, сервитьор и барман.Пожелалите изгледаха индивидуално филм за кариерно ориентиране, подбран от самите тях с подкрепата на консултант от центъра.
В парка пред регионалната библиотека за най-малките участници центърът предложи платна за рисуване. Ученици от началните класове се превърнаха в архитекти и градиха град на бъдещето. Рисуваха подводни градове, богато озеленени селища, невиждани летящи машини, дървета, които дават пари, бебета, здраве – каквото си пожелаеш.

Пак там шампионите по шах Константин Стоиловот СУ „Хр. Ботев“, Александър Желязков от СУЕЕ„Константин-Кирил Философ“ и Станислав Ботевот ОУ „Ив. Вазов“играха със свои връстници, разкриха им тънкости на играта, показваха своите отличия от национални и европейски състезания.

Участниците в „Щура лаборатория“ опровергаха твърдението, че химията е най-досадният учебен предмет. Те откриха нови светове, смесваха, разтваряха, съединявахахимични реагенти, много се забавляваха и разбраха, че науката може да е интересна и увлекателна.

Учениците, които се включиха в „Здраветворно хранене“ с помощта на Филип Хайвазян откриха как да ни бъде и вкусно, и полезно. Водещият опроверга теорията, че всичко вкусно е вредно и всичко полезно има ужасен вкус. Децата се убедиха сами, опитвайки от предложените вкуснотии. На тръгване обещаха да споделят наученото с родителите си и заедно с тях  да приготвят здравословна храна в домовете си.

Дейностите на центъра продължиха до късна вечер. Включилите се активно получиха сертификати за участие, информационни и рекламни материали за проекта и центъра.

Центърът за кариерно ориентиране работи по проекта “Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, изпълняван от Министерството на образованието и науката, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.