Бъзън иска да се раздели с Ветово на всяка цена
Бъзън иска да се раздели с Ветово на всяка цена / netinfo

Жителите на село Бъзън искат да се отделят от Община Ветово и да се присъединят към Русе, въпреки че промяната ще доведе до загуба средства по Програмата за развитие на селските райони. Това станя ясно след проведена среща на областния управител Мария Димова с жителите на селото. Предупреждението за загуба на средствата, с които се предвиждаше насърчаване на туристически дейности и инвестиции  за подобряване на основните услуги за населението и икономиката на селските райони, бе отправено от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

 

В писмото си до жителите на Бъзън министър Гагаузов обяснява, че разглеждането на преписката за административно-териториална промяна, свързана с отделяне на село Бъзън от Община Ветово и присъединяването му към Община Русе е спряна с цел да се установи, че населението е известено за пропускането на възможностите за  подпомагане при осъществяване на административно-териториалната промяна.

 

В хода на срещата стана ясно, че  Бъзън не възнамерява да развива подобен тип дейности. Близо 200 жители на селото присъстваха на срещата с областният управител Мария Димова, ръководителят на областната служба за съвети в земеделието Галина Георгиева и експерти от Областна администрация. Областният управител акцентира, че на 15 септември 2008г. е изпратен доклад до Министерски съвет за отделянето на Бъзън от Община Ветово и присъединяването му към Община Русе.

В доклада на областния управител е посочено, че промяната има за цел подобряване на качеството на живот на жителите на село Бъзън, обусловено от задоволяване на ежедневните им потребности от административни, социални, здравни, образователни, транспортни, търговски и финансови услуги, качествени медицински грижи и улеснен достъп до пазара на труда.

 

Населението на Бъзън и към момента е обвързано в много по-голяма степен с Русе по отношение на основните и средни училища, здравеопазването и закупуването на лекарства, свързването с електроснабдителните и водоснабдителните мрежи. Категоричното мнение на местните хора беше, че те искат Бъзън да се присъедини към Община Русе. Дадени бяха конкретни примери относно целесъобразността на исканата промяна.

 

Областна администрация ще изпрати до МРРБ протокол от проведената среща. На 17 август 2008 г. в Бъзън беше проведен местен референдум. Отделянето на селото от община  Ветово и преминаването му към Община Русе беше подкрепено от 772 граждани.