Бюрократични спънки пред новия дом на мечките в Лесопарка
Бюрократични спънки пред новия дом на мечките в Лесопарка / Дарик радио Русе
Проект за нов зоокът в лесопарк „Липник” има, но изграждането му се бави, заради бюрократични спънки. Вече две години продължава кореспонденцията между държавната и областната администрация, заяви днес русенският кмет Божидар Йотов.

За да се реализира проекта трябва да бъде направена замяна на гори от държавния горски фонд с общински. Затова даването на разрешение за строителството на горския терен е приоритет на областната и държавната администрация.

Първите писма на Общината датират от март 2006 до Министерството на земеделието и горите. Според Общината, съгласие за замяната от Агенцията по горите вече има. Кореспонденцията обаче продължава и до сега, но вече е на ниво областна администрация, обясни заместник-кметът Александър Неделчев.

Между 120-150 хиляди лева ще струва изграждането на нов зоокът в Лесопарка. Това са оценките на арх. Цвети Русинов, който е автор на проекта. Планът включва подземни помещения, с 4 пещери за мечките в Лесопарка, открита паркова среда и малко езеро. След изграждането им, проектът може да бъде разширен и да се направи зоологически парк.

Настоящ стопанин на клетките на мечките в Лесопарка е "Паркстрой". Според управителя му Камен Каменаров, зоокът е изграден преди повече от 30 години, затова е необходим нов дом на мечките.