Българска общност в Румъния създава свое дружество, силистренска фондация помага
Българска общност в Румъния създава свое дружество, силистренска фондация помага / снимка:Ивайло Ангелов, архив

Група български младежи от румънското село Бален сърб ще основат българско дружество в родното си място. Това съобщи председателят на силистренската фондация „Бъдеще 2008” Ивайло Ангелов, която от години се занимава с българите в северната ни съседка и не спира посещенията си сред българските общности.

В Бален сърб половината от населението-около 6000 души е с български корени, но български език не се изучава, обясни Ангелов. А желанието на сънародниците ни е да поддържат езика и традициите си живи. Младежите вече са намерили учител по народни танци, надяват се и на съдействието на „Бъдеще 2008”.

Утре те ще гостуват в Силистра, където от фондацията ще им връчат книги, дискове, знамена, карти, предоставени от Агенцията за българите в чужбина. Домакините ще им покажат и някои от забележителностите на крайдунавския град.

Ивайло Ангелов съобщи още, че представители на фондацията са посетили на 3 март българите в Търговище, по покана на асоциация „Заедно”, за да празнуват националния празник и Тодоровден.