Българо-румънската земеделска група разгледа агрокомплекс и млекарница в община Улм
Българо-румънската земеделска група разгледа агрокомплекс и млекарница в община Улм / снимка:Областна администрация

Съвместната българо – румънска земеделска работна група (СБРЗРГ) вчера посети община Улм, Окръг Гюргево. В заседанието взеха участие представители на администрациите, институции, фермери и земеделски производители от област Русе и окръг Гюргево. Ръководител на българската делегация беше Станимир Станчев – зам. областен управител на Област Русе, а на румънската зам. председателят на Окръжен съвет Гюргево Думитру Гаврила, които беше и председател на срещата.

Ливиу Рошу – собственик на агротуристически комплекс COCOSUL ROSU, ресторант в Букурещ със същото име и фирма за кетъринг беше домакин на работната среща. Той запозна членовете на работната група с възможностите за развитие на селските райони в община Улм. Агрокомплексът произвежда екологично чисти продукти и използва затворен цикъл на производство. Той разполага с 130 хектара земя, 32 крави, 18 от които са юници, над 100 прасета, пилета и 7 оранжерии, като 80% от произведеното във фермата се използва в ресторанта на собствениците. Рошу сподели, че заедно с Министерството на образованието работят по проект „Добрия фермер“, по които запознават деца с работата във фермата.

В практическата част на срещата Каролина Рошу запозна членовете на земеделската група с агрокомплекса.  Млекарницата, където се произвежда сирене, масло и кисело мляко, огражденията за птици и свине и склада за туршии бяха част от видяното. По точка втора от дневния ред Думитру Гаврила предаде председателството на СБРЗРГ на Станимир Станчев. Заседанието беше организирано от Окръжен съвет Гюргево, Областна администрация Русе, Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус“ и Асоциация Еврорегион „Данубиус“.