Броени дни до Международното биенале „Изкуството на миниатюрата”
Броени дни до Международното биенале „Изкуството на миниатюрата” / снимка:РХГ

Броени дни остават до петото издание на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата”, а форумът се очертава да бъде най-силният досега. Организирано от Художествена галерия – Русе, с подкрепата на Община Русе, Съюз на българските художници,  Дружество на художниците – Русе, събитието ще се състои на 5 ноември от 17 часа. Темата тази година е „Пентименто. Умението да коригираш себе си.” Крайният срок за получаване на творбите –  30 октомври.

Впечатляващо е, че конкурсът вече има извоюван авторитет и това предизвиква интереса на художници от България и чужбина. До този момент желание да се включат са заявили 90 автори, повече отколкото през изминалите издания на биеналето. Засилено е и международното присъствие на творци от Австралия, Австрия, Германия, Испания, Италия, Корея, Румъния, Турция, Франция.

Участниците ще се състезават в категориите живопис, графика,  рисунка,  скулптура и фотография. Наградният фонд надхвърля 3 000 лева и ще бъде разпределен от влиятелно жури, съставено от утвърдени български и международни художници.  На откриването се очаква да присъстват представители на журито, общинската власт, професионалната колегия, гости от страната и чужбина.