Божидар Йотов оглави БСП в Русе
Божидар Йотов оглави БСП в Русе / Дарик Русе

Божидар Йотов е новият лидер на БСП Русе. Той бе избран на провелата се днес отчетно-изборна конференция. Бившият кмет победи след балотаж Екатерина Заякова. От 138 гласували делегати 75 подкрепиха Йотов, а останалите 63 дадоха гласа си за Заякова.

Божидар Йотов заяви, че ще работи за отваряне на партията към всички хора, както и за подобряване на коалиционната политика. Той бе категоричен, че лидерът на една партия трябва да поема отговорности и заяви, че ако  бъде номиниран ще се кандидатира за депутат.

Делегатите на конференцията номинираха 4 души за председател на партията, който ще бъде избран на конгреса на 25 и 26 май. Това са Сергей Станишев, Георги Първанов, Янаки Стоилов и Драгомир Стойнев

Антон Данаилов, Божидар Йотов, Екатерина Заякова, Иван Иванов, Валентин Заяков, Христо Белоев, Пенчо Милков, Мариян Савов, Александър Неделчев, Милена Хинкова и Петя Везирева бяха избрани за делегати на конгреса.

12 часа продължи днешната конференция, като номинираните кандидати за председател бяха 14. Десет от тях, сред които и бишият вече лидер Иван  Иванов, си направиха отвод. Останаха Йотов, Заякова, Антон Данаилов и Венцислав Калчев. След първото гласуване нито един кандидат не събра 50 % плюс един глас и се стигна до балотаж.

Иван Иванов се разделя с поста председател след като 15 години бе начело на общинската организация на БСП