Боксьорките – националки се подготвят в Русе
Боксьорките – националки се подготвят в Русе / netinfo

Състезателките от националните отбори за жени и девойки по бокс се подготвят на лагер в Русе за предстоящи големи състезания. До края на юни момичетата под ръководството на треньора Павел Сяров ще усъвършенстват техниката и състезателните си умения. След това Стойка Петрова, Светлана Каменова и Севда Асенова от женския национален отбор по бокс ще се качат на ринга в Унгария, където ще се проведе европейско първенство през юли. Севда Асенова и Стойка Петрова са състезателки на боксов клуб „Русе“. Според треньора Павел Сяров и трите националки са опитни, което е предпоставка да се очаква добро преставяне в Унгария.

Девойките от националния боксов отбор се готвят за световно първенство в края на септември. България ще бъде домакин на този турнир.

В подготовката си в Русе момичетата имат безвъзмездната и доброволна подкрепа на най-добрата българска професионална боксьорка – носителката на поясите на Световния боксов съвет, Женската международна боксова федерация, Световната боксова асоциация, Глобалния боксов съюз и Европейския боксов съюз в три различни категории Галина Иванова.

„В нашия спорт е най-важно да имаш спаринг парньор“, казва Галя Иванова. Според нея всичко друго  - тичане, игра на чувал и гири, е помощно средство в тренировките. „Забелязвам, че като съм тук, нещата се получават, защото имайки срещу себе си световна шампионка, и аз ще се притесня и всичко ще е малко по-сериозно в подготовката“, сподели спортистката. Тя вече две години се радва на своята дъщеричка, чието раждане за малко я откъсна от бокса, но пък определя появата й като най-големия си успех. „Почивката“ от големия ринг Галя компенсира с безвъзмездна помощ за своите колежки от аматьорския бокс. Миналата година преди Олимпиадата в Лондон и по време на самия турнир сподели подготовката и състезателните емоции с единствената българска боксьорка, която получи квота - Стойка Петрова. „В момента нямам предстоящ мач, но съм в очакване и затова правя това, тъй като ми е приятно, а и така поддържам както своята форма, така и тяхната, а и вдигам нивото“, сподели още Галя Иванова за причините да бъде в Русе на лагера с боксьорките.  Нейният съпруг Венци също е тук и помага в подготовката на жените и девойките от националния отбор.

„Бях решиила да се откажа, аз съм на 35 години, но на практика на втория месец след раждането започнах леки тренировки, много бързо си въстанових формата, затова много ми се иска да се върна на ринга“, разказва Галя. За разлика от свои връстници, ангажирани с отглеждането на малки деца, тя се чувства пълна с енергия и казва, че има усещането, че е по-силна от преди.

Момичетата са талантливи, сериозни и имат реални шансове за медали, смята професионалната боксьорка за своите колежки от аматьорския спорт. Тя се надява да бъде пример и опора за състезателките, да ги „тегли“ напред и тренировките да водят към развитие и напредък. „Няма праг – дотук и край, постоянно трябва да се развиваш“, казва Галя Иванова.