Недоволството е породено от изискванията на румънската страна за задължителен PCR тест
Превозвачи организираха протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като затвориха за кратко кръговото кръстовище в района.

"Причината за недоволството са големите опашки на граничния пункт и изискването от румънската страна шофьорите на камиони да имат отрицателен PCR-тест или да са ваксинирани срещу коронавирус", обясни Мариета Иванова - управител на транспортна фирма и член на националното сдружение на малките и средни превозвачи.

Заради километричните опашки: Спират ТИР-овете за „Дунав мост 2”

По думите й средно по осем-девет часа се изчаква, за да се премине границата, а изискването за тест или ваксина бави допълнително. "Шофьорите не искат да се ваксинират, защото това е личен избор.

Отделно, водачите на камиони си стоят в кабините и нямат контакт с други хора. Не трябва да има изискване за негативен PCR-тест или задължителна ваксинация", каза Иванова.

"Управителят на транспортната фирма плаща PCR-тестовете на шофьорите. Това е допълнителен разход. Не съм ваксиниран и нямам желание", обясни Пламен Памуков, който е собственик на камиони.

"Ваксинирането е личен избор. Например, мъжът ми е имунизиран, но аз не съм. Основният проблем са огромните опашки по границите. В момента е хаос", каза Наталия Венкова, която е управител на фирма с 10 камиона и 13 шофьори. По думите й само двама от водачите са ваксинирани, а друг е преболедувал.

Според Иванова и Памуков няма добра организация на граничния пункт. "Нужни са повече служители на митницата и на Гранична полиция, които да работят на пункта. България и Румъния трябва да решат този проблем. Това е въпрос на воля", казаха превозвачите.

По думите на Иванова така страдат и много индустрии, чиято стока не може да бъде изнесена. "Тези опашки от камиони при Русе са и своеобразна хуманитарна криза. Шофьорите нямат условия, докато чакат - нямат вода, нямат храна, както и тоалетни", обясни Иванова.

Отново километрични опашки от тирове на „Дунав мост 2” при Видин (ВИДЕО)

По думите на Пламен Стоянов - собственик на камион, трябва да се въведе "зелен" коридор за движението на тежкотоварни превозни средства от Европейския съюз.

Той обясни, че така опашките ще намалеят. По думите му на шофьорите на камиони, които са извън Европейския съюз, при преминаване на границата им се искат допълнителни документи, което бави и останалите превозвачи.

Исканията на превозвачите са изпратени до министрите на транспорта и на здравеопазването и до Агенция "Митници". 
БТА