/ netinfo
Блок „Жерав“ е единадесетата многофамилна жилищна сграда в община Русе, която е обновена по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Това е вторият саниран жилищен блок с височина над 28 м. на територията на общината. Той има 2 сутеренни и 17 надземни етажа и се намира в квартал „Здравец-изток“, като се състои от 1 вход и 87 апартамента.

От обновените условия ще се възползват над 170 души, като сградата, висока близо 50 метра, е с подменени нови PVC дограми, положена е топлоизолация и мазилка на всички фасади, освежени са стълбищните клетки, подменено е осветлението в общите части и е ремонтиран покрива.

Вложените средства възлизат на 1 900 000 лв. с ДДС, като тази стойност включва изготвянето на конструктивно и енергийно обследване, както и упражняването на строителен и инвеститорски контрол по време на строителството.

Към момента, в Община Русе вече има 11 завършени сгради по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и до края на годината техният брой се очаква да достигне 26.