Бластиране на кораб довело до замърсявнето в лимана
Бластиране на кораб довело до замърсявнето в лимана / netinfo

Физико-химичният анализ на водните проби от лимана на Корабостроителницата не показат отклонения от нормите, съобщиха от РИОСВ. Водните проби са взети от служители на Гранична полиция в неделя, след подаден сигнал от телефон 112 за замърсяване на лимана на корабостроителното предприятие. Пробите са предоставени на екоинспекцията вчера и веднага са предадени на Регионална лаборатори за анализ.

Проверката на РИОСВ в неделя не е уставила видимо замърсяване в лимана, където са били закотвени два плавателни съда. Констатирано е локално замъсяване, с механичен произход, блокирано в ивицата между кейовата стена и кораба, който се е обработвал в момента. Това вероятно се дължи на предварителната обработка на съда от преди месец.

Механичните отложения по повърхността на водата са неразтворими и не могат да предизвикат химично замърсяване на водите. „Корабостроителница Русе”  вече изпълнява План – програма за ограничаване и ликвидиране замърсяване на компонентите на околната среда, включваща забрана за бластиране (предварителна обработка) и боядисване на кораби на открито, монтаж на секции на вода, изискващи бластиране, както и използване на безпрахова техника за боядисване