Биволи измират във ферма по САПАРД край Силистра
Биволи измират във ферма по САПАРД край Силистра / Дарик радио - Силистра

Биволи измират във ферма край силистренското село Ситово, изградена със средства по програма САПАРД, алармира управителят Димитър Иванов. Фермата е собственост на дружество, част от холдинга „Меком".

Втори месец не са зареждани смески за животните. Останали са количества за 10 дни нормално хранене. Дневната дажба е намалена до минимум, колкото да не умрат от глад 120-те бивола и 100-те кози и овце. От недохранването наполовина е намаляла лактацията на женските. Само за 2 седмици са умрели 5 малки биволчета. Големите са загубили по над 100 кг от обичайното си тегло, което е около 680 кг.

За оцеляващия във фермата добитък се грижат управителят и двама работници. Други двама са напуснали, тъй като от юни не са изплащани заплати. 6000 лв. е месечният разход за функционирането на фермата. До неотдавна издръжката е обезпечавана чрез приходи от продадено мляко, субсидии и от месопреработвателното предприятие.

Само преди година ситовската ферма за биволи бе сред най-големите в страната с над 300 глави добитък. Изградена е с пари по програма САПАРД на ЕС. Договорът е от 2006 година, а през 2007-ма започва да работи. Вложени са близо 2 милиона лева. Фермата трябва да запази дейността си поне до март 2013 година, в противен случай парите ще се връщат в троен размер, е обезпокоен управителят Димитър Иванов.