Библиотеките в Русе и Букурещ ще си сътрудничат
Библиотеките в Русе и Букурещ ще си сътрудничат / netinfo

Директорите на Регионална библиотека “Любен Каравелов” и Столична библиотека „Михай Садовяну” - Букурещ Румян Ганчев и Флорин Ротару подписаха договор за сътрудничество между двата културни института. Документът регламентира сътрудничеството между двете библиотеки чрез обмяна на опит в областта на библиотечно-информационните науки и реализиране на съвместни дейности при отбелязване на културни събития, организиране на изложби и представяне на книги, програми за деца и установяване на културни контакти между гражданите на Русе и Букурещ.

Първата от инициативите, реализирана в резултат на договора, е художествената изложба, която се откри във фоайето на библиотека „Михай Садовяну”. В нея са показани 100 екслибриса от колекцията на Графичния кабинет на Русенската библиотека.

Идеята на ръководствата на двете библиотеки е да обединят своите усилия за разширяване на двустранните контакти по линия на трансграничното сътрудничество и реализиране на по-мащабни проекти в областта на културата.

В тази насока беше направена и първата крачка - библиотеката в Букурещ ще се включи като партньор в проект, свързан с Международния екслибрис конкурс през 2011 г., който организира Русенската библиотека, като поема ангажимента да дигитализира колекцията от екслибриси.