/ Дарик-Русе
Регионална библиотека „Любен Каравелов” ще участва на експертно ниво в авторитетния форум с две модулни презентации: Мултиполис „Знание“: платформа, представена от Теодора Евтимова, директор на културната институция и екипа разработил, по единодушното мнение на специалистите, един от най-уникалните библиотечни сайтове у нас.

Според професионалисти в IT-бранша, електронната платформа https://www.libruse.bg притежава атрактивно и гъвкаво съдържание, което я прави изключително удобна, с мултифункционални комуникативни способности, както за библиотекарите, така и за редовните посетители и читатели на сайта. Русенската библиотека е включена и в модераторска група, заедно със специалисти от дирекция „Модернизация на администрацията" на МС, която ще зададе параметрите на заключителната дискусия на събирането, на 11 ноември, под надслов: „Административни електронни услуги в библиотеката”.

Форумът „Библиотеките днес” 2017 ще се съсредоточи върху анализ на потенциала и приноса на библиотеките за постигане целите на ООН за устойчиво развитие, като качествено образование, добро здраве и благополучие, изкореняване на бедността, достойни условия на труд и икономически растеж, устойчиви градове и общности. Организатор на събитието е Фондация "Глобални библиотеки - България". Срещата се провежда под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

В София ще бъдат представители на библиотечните среди от цялата страна, евродепутати, председатели и членове на комисии към Народното събрание, специалисти от министерства и държавни агенции, кметове, представители на дипломатически мисии, културни институции, академичната общност, бизнеса, неправителствени организации и водещи експерти в сферата на маркетинга, брандинга и електроните услуги.

Като специални гости и лектори са поканени представители на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, САЩ, на Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции (AfLIA), на Финландската библиотечна асоциация и на Националната асоциация на библиотекарите и обществените библиотеки в Румъния (ANBPR).


В рамките на форума ще бъдат оповестени резултатите от национално проучване сред библиотеките, общинските администрация и граждани, организирано през 2017 г. от Фондация „Глобални библиотеки”. Присъствието на Регионална библиотека „Любен Каравелов” на това събитие е признание за водещата роля на институцията в прилагането на нови социални практики, на ексклузивен културен диалог и печеливш онлайн маркетинг в нейната работа.

Нашите представители ще споделят положителен опит и в конструирането на ефективни партньорства, в работата с доброволци и в създаването на уникални, русенски програми за развитие на глобалното образование на базата на новите технологии в библиотеките.