Безпричинни обжалвания бавят проектите за милиони
Безпричинни обжалвания бавят проектите за милиони / Дарик радио - Силистра
Безпричинни обжалвания бавят проектите за милиони
58097
Безпричинни обжалвания бавят проектите за милиони
  • Безпричинни обжалвания бавят проектите за милиони

10 километра водопроводна мрежа и улици са подновени в силистренската община Ситово. Промяната засяга над 5 хиляди души. Но за да могат повече хора да усетят ефекта от евросредствата, е належаща промяна в Закона за обществените поръчки, смята Николай Неделчев - трети мандат кмет на малката добруджанска община.

Нови водопроводни тръби и улици са направени в 8 от 12-те села в община Ситово. Средствата от 4 млн. лева са осигурени по Програмата за развитие на селските райони още през 2010 г., но едва сега са оползотворени. Очаква се загубите на вода в района да намалеят с 30 на сто. Хората са доволни от ремонта на най-разкопаваните улици в селата, коментира кметът Неделчев и разказа как тези дни негови съселяни си подготвили тържество по случай новата улица и го извикали да пререже лентата.

Общината е готова с още два големи проекта. Единият е за соларно улично осветление. Вторият е за изграждане на 3 спортни съоръжения - комплекс в Ситово и футболни стадиони в селата Искра и Любен. Стойността на последния е за близо 6 млн. лв.

Малката добруджанска община има опит в реализирането на проекти. Но с нарастването на стойността им, се увеличава протакането във времето от безпричинни обжалвания. Според Николай Неделчев пропуски в Закона за обществените поръчки са причина за слабото усвояване на еврофондовете и невъзможността повече хора да усетят ефекта от евросредствата.