Безплатно ваксинират 12-годишни момичета срещу рак на маточната шийка
Безплатно ваксинират 12-годишни момичета срещу рак на маточната шийка / netinfo
Безплатно ваксинират 12-годишни момичета срещу рак на маточната шийка
57683
Безплатно ваксинират 12-годишни момичета срещу рак на маточната шийка
  • Безплатно ваксинират 12-годишни момичета срещу рак на маточната шийка

Започва безплатна ваксинация на 12-годишните момичета в Силистренско срещу заболяване от рак на маточната шийка. Утвърдена е Национална програма за първична профилактика на заболяването в цялата страна до 2016-та година, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Силистра д-р Константин Попов.

569 момичета в Силистренско, родени през 2000 година, подлежат на имунизация през 2012 година, показват данните от регистъра на общопрактикуващите лекари. Ваксината се поставя от личния лекар на три приема. Изцяло е за сметка на здравната каса.

По националната програма са предвидени 2 млн. лв. за първична профилактика на 12-годишните момичета в цялата страна до 2016 година. Ще бъде направена и образователна кампания сред родителите, тъй като имунизацията е с препоръчителен характер.

По данни на националния онкологичен регистър, ракът на маточната шийка е най-разпространеното заболяване при жените след рака на гърдата. 77 на сто от случаите се откриват в късен стадий и годишно това води до смъртта на над 300 жени, посочи д-р Константин Попов.

„Горещо апелирам към всички родители на 12-годишни момичета да ги ваксинират. Смята се, че най-големия риск от инфектиране с човешкия папилома вирус е през първите 3 години от воденето на полов живот и между 30 и 40 г. на жената. Затова един път годишно жените трябва да си правят цитонамазка. Така ракът се открива по-рано и лечението е абсолютно успешно и по-нетравмиращо."