Безплатно изследване на дробовете в 8 града
Безплатно изследване на дробовете в 8 града / DarikNews

Днес в Русе ще бъде отбелязан Световният ден на спирометрията. От 10:00 сутринта ще започнат безплатните спирометрични изследвания на белите дробове в 8 града – София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян. В София изследванията ще се извършват пред НДК. Там гимнастикът Йордан Йовчев, който подкрепя кампанията, ще покаже няколко упражнения за дишане и здрави бели дробове. В България инициативата се организира от Българското дружество по белодробни болести (БДББ) с подкрепата на AstraZeneca. В Русе измерването ще се осъществи в СБАЛББ-Русе, ул. „Алея Лилия” 1

За ваша информация, изпращам и точните локации, на които На 27 юни от 10:00 сутринта ще се извършват безплатните спирометричните изследвания.

-- Йордан Йовчев е лице на Световния ден на спирометрията
Българското дружество по белодробни болести организира безплатни изследвания на белите дробове в 8 града в страната

Първият гимнастик, който ще вземе участие в Олимпийски игри за шести път, Йордан Йовчев, подкрепя глобалната кампания за здрави бели дробове – Световен ден на спирометрията. В България инициативата се организира от Българското дружество по белодробни болести (БДББ) с подкрепата на AstraZeneca. Отбелязването на Световния ден на спирометрията ще бъде на 27 юни. Всеки желаещ ще има възможност безплатно, бързо и лесно да тества белите си дробове на ключови локации в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян.
Тази година Световният ден на спирометрията преминава под знака на Олимпийските игри в над 60 държави по света. Точно месец преди участието си в Лондон българският посланик в тази кампания, Йордан Йовчев, призовава повече хора да посетят безплатните прегледи. Целта му е повече хора да научат колко важно за здравето е движението. Като отличен атлет той пази режим и никога не е имал проблеми с белите си дробове, прави упражненията си с лекота и никога не е пушил. Йордан Йовчев смята още, че е важно всеки да има лична отговорност към  здравето си.
Според лекарите от БДББ спирометричното изследване е показател доколко добре може да диша човек. То помага още за диагностициране на различни белодробни заболявания. Изследването е безболезнено и отнема по-малко от 10 минути. Особено внимание трябва да обърнат хора, които кашлят много и остават без въздух, когато вървят бързо. Рискови са и хората на възраст над 40 г., както и тези, които са пушили през последните 12 месеца. Хората, които вече се лекуват от белодробно заболяване и се притесняват за здравето на белите си дробове също биха могли да извършат това изследване. БДББ припомнят, че българите са склонни да омаловажават белодробните проблеми и през изминалите години в рамките на Световния ден на спирометрията са установени стотици отклонения от нормите. Това наложило консултация със специалист и са стартиране на съответното лечение.

Доц. д-р Владимир Ходжев от БДББ обяснява, че белодробните заболявания не трябва да пречат на физическата активност на хората. Във връзка с предстоящите Олимпийски игри той посочва за пример някои известни спортисти. Д-р Джули Брадшоу е астматик и има над 20 рекорда по плуване, включително рекорд за преплуване на Ламанша. Олаф Туфте също се бори с астма и е носител на два златни и един сребърен медал от Олимпийски турнири по гребане и ще се състезава за четвърти медал в Лондон 2012.
Допълнителна информация за локациите по градове, където ще се провеждат безплатните изследвания на 27 юни, могат да бъдат намерени на сайта www.dishai.bg.
Световният ден на спирометрията се организира от European Lung Foundation (ELF). Като партньорска на ELF организация БДББ провежда Деня на спирометрията в България. Здравните специалисти по цял свят провеждат събития, на които запознават обществеността с превенцията, диагностицирането и лечението на белодробни заболявания.