/ Дарик Враца, архив
В навечерието на Великден благодарим на всички, които помагат, като призоваваме даренията да продължат, защото са необходими за най-нуждаещите се. Нека всеки да помогне с каквото може, заяви директорът на областната червенокръстка организация в крайдунавския град Антоанета Ябанозова.

Тя припомни, че в предишни години, благодарение на партньорството с Българската православна църква, по Великден са организирани благотворителни акции пред храмовете. През миналата година са били събрани около 1600 лева, а през 2018 г. - около 1300 лева. Средствата се изразходват за подпомагане на деца в риск от различни групи.

Ябанозова обясни, че в сегашната ситуация подобна кампания няма как да се организира, но хората могат да направят добро по няколко начина.

"Един от тях е да изпратят есемес на номер 1466 - националната благотворителна кампания на БЧК в подкрепа на битката с коронавируса. Друг начин е да направят дарения от трайни хранителни продукти. Всеки килограм брашно е важен и може да отиде при наистина нуждаещ се човек. В офиса на БЧК в Русе желаещите могат да дарят и финансови средства", каза Ябанозова.

Тя коментира, че по неофициална информация в крайдунавския град има около 150 бездомни. Доброволците на БЧК вече са обходили местата, посещавани от хората без дом, и са им раздали предпазни маски.