Австрийски музикални седмици в Русе
Австрийски музикални седмици в Русе / netinfo

За поредна година Русе е един от домакините на Австрийските музикални седмици, организирани от Посолството на Австрия в София и Виенския клуб, в партньорство с Община Русе. Събитието преминава под патронажа на вицепрезидента г-жа Маргарита Попова. Деветнадесетото издание на фестивала в Русе ще се състои в две вечери – на 28 и 30 април, както следва:

28 април, вторник, 19 ч., зала „Европа“  – вход свободен

Концертната програма предлага на меломаните една вълнуваща среща със СТРУННО ТРИО „ФОГЛ“. Музикантите Ива Николова (цигулка), Елисавета Станева-Фогл (виола) и Бернхард Фогл (виолончело) ще зарадват русенската публика с произведения на Шуберт, Алберт Фогл, Игнац Плейел и Бетовен.

Ива Николова -  цигулка  е родена в София. Първата и изява на концертния подиум е на 10-годишна възраст. Нейни учители са били: А. Серафимов (Музикална гимназия, София), В. Либерман (Консерватория на Утрехт, Холандия), Й. Сиво (Висше училище за музика, Виена) и А. Аренков (Консерватория на Виена, където се дипломира с отличие през 1995г.). Носител е на награди от престижни международни конкурси. Като солист е концертирала с много оркестри като: Филхармония Загреб, Филхармония Сибиу, Радио-симфоничен оркестър Хилферсум, Германия, „Софийски солисти“  в Австрия, Италия, Испания, България, Китай. В момента е водач на групата на първи цигулки в Брукнер Оркестър Линц. Свири също с оркестъра Виенски симфоници и като помощник-концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Радио Франция. Записала е няколко диска, между които един с 24-те каприза на Паганини за соло цигулка.

Елисавета Станева-Фогл е родена в Пловдив. Учи цигулка от 8-годишна възраст, на 14 г. сменя цигулката с виола. Завършва Музикална гимназия в Пловдив. Концертира с различни български оркестри в Германия и Австрия. Първи записан диск със солови произведения за виола през 1992г. Следва в Държавната музикална академия – София при проф. О. Станчев, а през 2002 г. завършва Университета за музика и сценични изкуства във Виена при проф. В. Клос и У. Шьонауер с отличие и Почетна награда на Министерството за образование, наука и култура на Австрия. Участва в Младежкия оркестър „Густав Малер“, в „Камерен оркестър Малер“ и в ансамбъла за съвременна музика „Лунния Пиеро“.От 2001 г. Елисавета Станева-Фогл е Соло-виолист на Филхармоничния оркестър Грац. Концерти с камерна музика и като солист в Австрия и чужбина допълват нейните изяви.

Бернхард Фогл-виолончелое роден във Виена. От 1982 г. следва в Консерваторията на Виена при проф. Крумпьок и в Университета за музика и сценични изкуства при проф. В. Херцер. Дипломира се с отличие през 2001 г. Има награди от Международния фестивал за камерна музика в Австрия и на Радиото на долна Австрия.  Бил е соло челист на виенския JeunesseOrchester. Бернхард Фогл дебютира като солист през 1993 г. в Голямата зала на  WienerKonzerthausс оркестъра на Висшето училище за музика, Виена. Има самостоятелни концертни изяви по цял свят.  Концертира  с Виенски камерен оркестър, Филхармоничен оркестър Грац, Филхармония „Антон Рубинщайн“, Камерен оркестър „Менделсон“, Камерна филхармония Белград. Многобройни радио- и телевизионни записи. Бернхард Фогл е първи соло челист на Филхармоничния оркестър в Грац.

30 април, четвъртък, 19 ч., зала „Филхармония“ – билети на касата на Операта

Във втората концертна вечер от гостуването на Австрийските музикални седмици в Русе, на сцената на зала „Филхармония“ ще излязат музикантите от Симфоничния оркестър на Държавна опера Русе, които заедно с цигуларката Божидара Кузманова-Владар ще изпълнят творби на Ерих Корнголд, Карл Голдмарк и Иван Ерьод, под диригентската палка на маестро Найден Тодоров.

Божидара Кузманова-Владаре родена в България, следва в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ в София и в Университета за музика и сценични изкуства във Виена при проф. Г. Пихлер (Албан Берг-Квартет). Носител е на награди от много престижни международни конкурси в България, Унгария, Англия, Германия и САЩ. От началото на кариерата си свири като солист с всички големи български оркестри, с Филхармония Бохуслав Мартину, Котман-Щрайхисти, Оркестър Грац, Радио-симфоничен оркестър Прага, Нов симфоничен оркестър Базел, Симфония Монтевидео, Виенски Бах-солисти и др. Има ангажименти като солист, камерен изпълнител и доцент в майсторски класове в цяла Европа, Израел, САЩ, Южна Америка, Азия, Австралия. Много съвременни композитори посвещават на Божидара Кузманова-Владар солови творби. От няколко години преподава в Музикалното училище Й. С. Бах във Виена. Осъществява много записи с известни майсторски италиански инструменти от 17-и и 18-и век - Страдивариус “DaVinci”, “RedDiamond”, "Nachez", "Reynier" и GuarneridelGesu"exHubermann"). Свири на цигулка от Джовани Франческо Пресенда от 1835 г.